Beste lezer,
Deze aflevering gaat niet over de dieren, de vrijwilligers of over mijzelf, maar over compleet wat anders. Deze aflevering gaat namelijk over duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Wij zijn namelijk niet alleen bezig met de dieren, maar ook stellen wij ons elke dag de vraag of wij als kinderboerderij zijnde duurzaam bezig zijn en of we duurzaam en milieuvriendelijk bezig zijn. Op de boerderij doen wij allerlei dingen om zo duurzaam en milieuvriendelijk mogelijk te zijn. Hieronder leest u een aantal van deze dingen die wij doen.
De moestuin
Achterin onze boerderij staat onze volkstuin, deze tuin noemen ook wel de moestuin. Onze tuin is een educatieve tuin. Sinds kort zijn we een leerwerkbedrijf. Wij vinden de moestuin allemaal ook een leuke afwisseling. Je leert dus niet alleen over het werken met dieren en alles eromheen, maar ook over onze moestuin. De moestuin is bedoelt om de bezoekers te laten zien hoe en wanneer verschillende soorten groeten groeien. En natuurlijk is onze moestuin ook duurzaam en milieuvriendelijk. We bemesten onze tuin met een deel van onze eigen mest van onze dieren. De opbrengst van de moestuin gaat naar de dieren op de boerderij. Wat overblijft gaat naar de vrijwilligers. Door onder andere de pauw en de kauwen die alle gewassen opaten, hebben we de moestuin afgeschermd. In onze tuin staan de volgende gewassen: Maïs, Radijsjes, Wortel, Bietjes, sla (ijsbergsla en gewone sla), platte selderij, komkommer , aardbeien, verschillende soorten kool, bonen en bloemen zoals o.a. afrikaantjes en chrysanten. De gewassen in onze tuin groeien allemaal op een zo natuurlijk mogelijke wijze. Wij gebruiken geen chemische middelen tegen insecten en andere diertjes.
Recycling & mest
Op de kinderboerderij scheiden wij plastic, papier, rest afval en mest. Zoals eerder geschreven gaat de mest naar onze moestuin. Het mest dat we dan overhouden gaat naar de andere volkstuinen in Alblasserdam. Ook houden wij paardenmest en het mest van de andere dieren gescheiden. Op de dagen dat wij open zijn, hebben wij een speciale plastic bak naast de prullenbak staan. Wij verzoeken de bezoekers dan ook altijd om hun plastic afval daarin willen weggooien. Naast onze werkplaats staat een bak waarin u o.a. uw kleine elektrische apparaten kunt weggooien. Om de zoveel tijd worden deze bakken opgehaald en weggebracht naar een verwerkingsbedrijf.
Zonnepanelen en het regenwater
Sinds 2013 voorziet de kinderboerderij van eigen energie die wordt opgewekt door onze eigen zonnepanelen. Wij beschikken over acht zonnepanelen. De panelen zijn bevestigd op ons winkeltje. De opgewekte zonne-energie gaat naar bijvoorbeeld onze pomp, de vijver van de kinderboerderij en de energie wordt natuurlijk ook gebruikt voor de verlichting. Het regenwater wordt opgevangen en o.a. gebruikt om de bloemen in de tuin water te geven op de droge dagen. Ook worden een aantal van onze vele waterbakken gevuld met het regenwater. Voor de geiten en schapen is het niet schadelijk, want in de natuur drinken deze dieren ook uit een beekje.
Duurzame dieren
Het klinkt misschien raar, maar wij hebben duurzame dieren. Dat houd in dat onze dieren gezonder zijn en langer leven dan hun soortgenoten. Dat komt doordat onze dieren niet zo gefokt worden dat ze veel melk, vlees of wol geven. Of dat de moeder ondervoed wordt zodat de nakomelingen een heel stuk kleiner zijn. Helaas gebeurt dit wel, maar onze dieren hebben niet deze afkomst. Ook krijgen onze dieren alleen maar gezond biologisch voer en kunnen ze de hele dag rondlopen op onze weide.
Andere eigen voorziening
Buiten al deze andere duurzame zelfvoorzieningen zorgen wij ook nog voor grotendeels eigen onderhoud. Elke dinsdag komt er een klusteam die o.a. hokken bouwt, de tractoren repareren en oude hokken overschilderen. Dit klusteam bestaat uit hardwerkende en altijd vrolijke vrijwilligers. Door het klusteam zijn o.a. het nachthok voor de varkens en onze eigen veewagen gemaakt.
Door deze activiteiten proberen wij zo goed mogelijk mee te helpen aan een duurzame & milieuvriendelijke toekomst. Eigen ideeën en suggesties van mensen van buitenaf zijn altijd welkom. Heeft u een idee waarmee wij nog beter kunnen worden, is deze altijd welkom. U kunt dan langskomen gedurende onze openingstijden en dan horen we u graag. Ook kunt u een brief met uw idee achterlaten in onze brievenbus. Graag zien we u een keertje terug op de boerderij om onze boerderij zelf te bewonderen. Hieronder vind u onze openingstijden:
Zondag : | Gesloten |
Maandag: | Gesloten |
Dinsdag: | Geopend van 10.00u -11.30u |
Woensdag: | Geopend van 13.30u – 16.30u |
Donderdag: | Geopend van 13.30u – 16.30u |
Vrijdag: | Geopend van 10.00u – 16.30u |
Zaterdag: | Geopend van 13.30u – 16.30u |
Bedankt voor het lezen van deze aflevering over duurzaamheid & milieuvriendelijk. Deze tekst is geschreven door: Isabelle Heijkoop.