Beste lezer,
Deze laatste aflevering gaat over het onderwerp dat de hele kinderboerderij aangaat, namelijk voeren. Met voeren moet u denken aan het dieet dat onze dieren volgen, het voer dat over de hekken gegooid wordt en onze voerautomaat. Tot slot zult u een stukje lezen over onze boergeit Tina, die wij van de dood hebben moeten redden.
Dieet van de dieren
Al onze dieren hebben hun eigen dieet op de kinderboerderij, dit dieet hebben wij samengesteld aan de hand van het diersoort, hoe oud het dier is, hoe groot en zwaar het dier is en ga zo maar door. Het dieet is niet bedoelt om de dieren een aantal kilo’tjes af te laten vallen. Het dieet van de dieren sluit aan bij hun voerbehoefte. Met dit dieet willen wij voorkomen dat onze dieren te dik worden, ziek worden en nog veel meer.
Het voer van de dieren vanachter de hekken
Al meer dan een jaar mogen de dieren op kinderboerderij De Plantage NIET gevoerd worden met meegenomen voedsel. Wij weten dat het jaren wel gemogen heeft, maar doordat wij zo veel dieren in het verleden zijn verloren aan het voer dat over de hekken gegooid werd, hebben wij als kinderboerderij besloten dat er niet meer gevoerd mag worden. Hiervoor zijn verschillende reden. Bijvoorbeeld: veel mensen nemen brood mee en gooien dat over de hekken heen, terwijl ondanks de goede bedoelingen die erachter zitten deze mensen eigenlijk bezig zijn met de dieren ernstig ziek te maken. Door dat beetje brood dat u over de hekken gooit, kunnen onze dieren flink ziek worden. Zodra u brood aan de geiten, schapen, maar ook de pony’s geeft kunnen deze dieren er erg ziek worden. Door teveel brood of ander verkeerd voedsel kunnen de geiten en schapen erg ziek worden. In brood zitten zeer weinig ruwe vezels. Daardoor kunnen de geiten en schapen pens verzuring krijgen. Hier kunnen deze dieren aan overlijden. Onze shetlanders kunnen van het voedsel koliek krijgen. In dit stukje hebben we brood als voorbeeld genomen, maar ook ander voedsel zoals appel(schillen), aardappelschillen, taart. Ja, echt waar er word zelfs taart over de hekken gegooid. Ook kunnen onze vrijwilligers niet controleren hoeveel voedsel de dieren van de bezoekers gevoerd krijgen en of ze misschien per ongeluk verpakkingen zoals plasticzakjes eten. Daarom hangt er bij de ingang van de kinderboerderij een bak, waarin u uw meegebracht voedsel kunt deponeren. Nog een reden om onze dieren niet te voeren is : soms worden de dieren ook opdringerig als ze steeds gevoerd worden. Sommige geiten gaan zelfs tegen bezoekers op staan. Dat kan voor volwassen mensen al vervelend zijn, maar voor kinderen is het natuurlijk nog veel vervelender! Zij kunnen door dit opdringerige gedrag angstig worden voor de dieren. Wist u dat het wettelijk verboden is om dieren te voeden met keukenafval? Deze regeling werd in 2003 ingevoerd om de verspreiding van dierziektes te voorkomen. Zo is bijvoorbeeld in 2006 varkenspest ontstaan in Duitsland doordat een boer zijn varkens keukenafval voerde. Hierna moesten honderden varkens afgemaakt worden. Om dit te voorkomen, heeft de overheid al in 2003 besloten dat aan vee geen keukenafval en etensresten gevoerd mogen worden.
Voerautomaat
Wij weten natuurlijk ook dat het voor de kinderen erg leuk is om de dieren op de kinderboerderij te voeren, daarom hebben wij voor de bezoekers een voerautomaat staan. U kunt voor een klein bedrag ( €0,20) voer kopen dat wel aan de dieren gevoerd mag worden. Dat voer is geschikt voor de dieren en… u steunt ook nog eens de kinderboerderij ermee door het te kopen!
Borden
Rondom de kinderboerderij hangen borden, waarop u word gewaarschuwd dat de dieren niet gevoerd mogen worden met meegebracht voedsel. Er staat netjes beschreven waarom het niet mag, wat de gevolgen voor de dieren zijn als u voert.
Tina
Drie weken geleden is de dochter van Tina, Fleur van net één jaar oud, overleden door het eten van het voer dat over de hekken werden gegooid. Een week voor de dood van Fleurtje is er ook een lam van onze zwart bles overleden aan het eten van het meegebracht voer, dat over de hekken gegooid werd. Deze dieren zijn zeker niet de enige van onze dieren die in de loop der jaren zijn gestorven aan het voer dat over de hekken werd gegooid. Afgelopen week waren wij bijna weer een geit kwijt, gelukkig hebben we Tina kunnen redden door haar vast te zetten, op hooi en water en 2 bezoeken van onze veearts. Doordat zij te veel brood had gegeten, was ze erg ziek en wilde ze niets eten en drinken. Doordat ze niets wilde drinken en zeer heftige diaree had, raakte ze ook nog uitgedroogd. Gelukkig kregen we haar weer aan het drinken, maar ze wilde nog steeds niets eten. We hebben haar moeten dwangvoeren, gelukkig eet ze nu zelf weer redelijken gaat het elke dag een beetje beter.
Vaak als we mensen aanspreken op het feit dat ze onze dieren staan te voeren, krijgen we te horen: ja, maar het zijn maar een paar boterhammen of ja, maar het zijn maar een paar appelschilletjes. Maar sta er even bij stil dat er heel veel mensen een paar boterhammen of appelschilletjes mee nemen, maar alles bij elkaar zijn het bergen voer.
Bedankt voor het lezen van onze afleveringen en hopelijk zien we u een keertje op de kinderboerderij.
Hierbij willen we als bestuur de vonk heel hartelijk bedanken, dat ze ons gevraagd hebben voor deze verhalen reeks!